Kruidige pompoen-kokossoufflé

Author: admin  //  Category: Alles, Gebak, Gemiddelde kooktijd, Nagerecht, Vegetarisch

Dit recept ontstond toen ik geen roomkaas in huis had maar wel kokosroom en gedroogde geraspte kokos. Het resultaat was een lekkere soufflé, nog vloeibaar aan de binnenkant, met een stevige taartrand eromheen. Soms gaat iets per ongeluk erg goed.

Ingrediënten:
150 gram pompoen in kleine blokjes (liefst een oranje pompoen waarvan de schil eetbaar is, die kun je dan laten zitten)
2 eieren
100 gram basterdsuiker
25 gram boter (zacht, tijdje buiten de koelkast gelegen)
150 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram geraspte kokos
klein beetje citroenrasp, vijf keer raspen is genoeg
150 ml kokosroom van een goed merk (je wilt namelijk dikke room hebben)
snufje zout
kurkuma, anijspoeder, gemberpoeder, pimentpoeder en kruidnagelpoeder (tjenkeh)

Overige benodigdheden:
Twee grote kommen, een klein pannetje, een raspje voor de citroenschil, een staafmixer.

  1. Zet de pompoenblokjes op het vuur en laat ze 20 tot 30 minuten gaar koken, blokje met de grootte van een suikerklontje zijn in 20 minuten zeker gaar.
  2. Bereid ondertussen het deeg voor: Meng het ei, de boter, het bakmeel, het zout, de citroenrasp en de HELFT basterdsuiker in een kom tot een soepel deeg.
  3. Als de pompoen gaar is giet je ze af en pureer je haar met een staafmixer, het is een kleine hoeveelheid, dus een smal vat (een mok bijvoorbeeld) kan helpen om de substantie goed te kunnen pureren. Ik houd altijd op met pureren als er nog een paar kleine stukjes schil zichtbaar zijn.
  4. Klop in een tweede kom het ei en de andere HELFT van de basterdsuiker door elkaar, voeg de pompoen toe en mix deze er doorheen. Mix nu de kokosroom en de kokosrasp door het mengsel en voeg snufjes van de kruiden toe. Een snufje is minder dan een klein theelepeltje. Vooral met de kruidnagel moet je erg voorzichtig zijn. Uiteindelijk is het afhankelijk van je eigen smaak, proberen dus.
  5. Bekleed met het deeg drie of vier aardewerken schaaltjes, die met een beetje boter zijn ingewreven, met een doorsnee van ongeveer 10 cm. Ze hebben ook van die bakjes voor tapas bij bijvoorbeeld de Xenos…  Die van mij heb ik ooit kado gehad van een vriendin, en die komen uit Frankrijk. Je kan ook kleine bakvormpjes pakken, liefst met een verticale rand. Zorg dat de randen van het deeg ietsje boven (o,5 cm) de rand van het bakje uit komen.
  6. Vul de taartjes met het pompoen-kokosmengsel, tot ongeveer 1 cm onder de deegrand, en duw de deegrand iets van de rand van het bakje af, zodat het een beetje naar binnen wijst. Het krult nu een beetje ambachtelijk, ik houd daar wel van.
  7. Zo gaan de pompoen-kokossoufflés in de oven, op 200 graden (hetelucht) voor ongeveer 20 minuten. Houd ze goed in de gaten, zodra de vulling bol gaat staan moeten ze nog zeker 5 minuten blijven staan, tot de bolling wat steviger is. Maak de deur niet open, het kan zijn dat de soufflé dan instort.
  8. Iets laten afkoelen alvorens in het aardewerken bakje te serveren. Je kan ze ook warmhouden in een oven van 50/60 graden, maar niet te lang, anders drogen ze te ver uit.

Slaai meej ei, juin, erpel en peer

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Gemiddelde kooktijd, Hoofdgerecht, Salade, Vegetarisch

.
Dit is een variatie op het “o zo Tilburgse” recept, jummie! Als maaltijdsalade of als bijgerecht bij bijvoorbeeld de BBQ!

200 gram sla
kilootje (nieuwe oogst) aardappels
4 eieren
bosje radijsjes (ik gebruik soms ook het loof, als het mooi is, voor sla, moet je van houden)
halve ui
stukje prei
2 teentjes verse knoflook
handje zonnebloempitten
stukje komkommer
1 grote niet helemaal rijpe peer
100 ml bulgaarse (of een andere romige) yoghurt
twee eetlepels mayonaise
afgestreken eetlepel mosterdpoeder
verse bieslook
verse peterselie
verse basilicum
sap van een citroen
olijfolie
zout en peper

En verder een pan, een koekenpan en een grote slakom. Een plank en een mes. Een vergiet. Een grote bak waar het vergiet in past of een schone gootsteen. Een leeg potje met deksel.

  1. Schil de aardappels en breng ze met wat zout aan de kook. Als de aardappels nog een minuut of 5 moeten, leg je de eieren in de pan erbij.
  2. Snijd de komkommer, peer en radijsje klein, maar houd het grof! En laat de schil zitten.
  3. Snijd de ui en de prei heel fijn en gooi dit samen met de komkommer, peer en radijs in een grote slakom.
  4. Fruit de knoflook heel licht in een koekenpan met wat olijfolie.
  5. Gooi de knoflook bij de salade, en knip bieslook, peterselie en basilicum fijn boven de slakom.
  6. Doe de zonnebloempitten in de hete koekenpan, en laat ze een kleine minuut op het vuur een kleurtje krijgen. Gooi ze vervolgens bij de salade.
  7. Doe de yoghurt, de mayonaise en het citroensap, met het mosterpoeder en een flinke scheut olijfolie in het potje. Sluit het potje af en schud een aantal tellen flink. Giet de dressing in de kom en roer het geheel een eerste keer door elkaar.
  8. Haal de aardappels (je moet door de aardappels heen kunnen prikken met een vork, liefst dat ze nog net niet breken) en eieren van het vuur en giet ze tezamen in een vergiet. Plaats het vergiet in een bak (of de gootsteen) met koud water. Laat alles daar eventjes afkoelen. Het hoeft niet helemaal koud te zijn, liever niet zelfs. Want als het nog een beetje lauw is, gaan de smaken goed door elkaar heen. Is overigens een kwestie van smaak.
  9. Haal de aardappels en de eieren uit het water, snijd ze in grove blokken en voeg ze toe aan de salade. Voeg de sla toe en meng het geheel goed door elkaar. Zout en peper toevoegen naar smaak.

Je zal zien dat je echt een grote slakom moet gebruiken. Genoeg voor 3 mensen als maaltijdsalade.

Appel en pompoen uit de oven

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Gemiddelde kooktijd, Vegetarisch

Dit is het tweede recept van mijn vegetarische maaltijd van 21 mei 2011. Ook geslaagd, behalve dan dat ik de verkeerde pompoen had. Je moet òf de pompoen hebben waarvan de schil zacht wordt als je hem bereidt, òf de pompen waarbij dat niet gebeurt, maar dan moet je de schil verwijderen… Let hierop, het is zo zonde als je net de verkeerde hebt!

1 oranje pompoentje
2 appels (ik had braeburn appels, nog een beetje groen)
1 handje hazelnoten (met het bruine vliesje, anders smaken ze minder lekker)
schapenfeta naar behoefte
paar takjes currykruid
paar blaadjes salie
takje rozemarijn
paar takjes (citroen)tijm
olijfolie
vlierbessensiroop
peper
zout

En verder een vijzel, een grote ovenschaal, een stevige plank en een stevig mes.

  1. Was de pompoen en maak de pompoen schoon, (als je geen stevige plank en een stevig mes hebt genomen, kom je er nu vanzelf wel achter dat dat echt nodig is) en snijd hem in een aantal kleinere stukken.
  2. Was de appel en maak de appels schoon (laat de schil ZITTEN) en snijd deze ook in stukken, elk kwartje in vieren.
  3. Hak de hazelnoten in grove stukjes.
  4. Gooi alle kruiden bij elkaar in de vijzel en plet en prut ze, gooi er na verloop van tijd een scheutje olijfolie bij en prut nog even door.
  5. Gooi de pompoen, appel en hazelnoten in een ovenschaal zodat ze redelijk ruim liggen. Smeer ze in (met de hand) met het kruidenmengsel uit de vijzel.
  6. Voeg peper en zout toe, en twee eetlepels vlierbessensiroop en meng alles nog een keer goed door elkaar.
  7. Zet 20 minuten in de oven (liefst met de bovengrill ook aan) tot alles een kleurtje heeft.
  8. Haal de schaal uit de oven en kruimel wat schapenfeta over het gerecht. Nog 5 minuutjes onder de grill, en klaar.

Tzatziki met platbrood

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Gemiddelde kooktijd, Mediterraans, Vegetarisch, Voorgerecht

.
Gedroogde rozemarijn
Gedroogde salie
Gedroogde oregano
Grof zeezout
Olijfolie
500 gram biologische bloem
extra bloem om het aanrecht te bestuiven
wat maismeel om de bakplaten te bestuiven
350 ml water
10 gram verse gist
zout
250 gram Griekse Yoghurt
4 teentjes knoflook
een bosje dille
een grote komkommer
peper

Nodig: grote kom, 2 kleine kommen, 2 schone theedoeken, knoflookpers, rasp, mes en plank, deegschraper (of oud bankpasje), 2 grote bakplaten

  1. Maak het deeg voor het brood door de gist door de bloem te kruimelen in een kom, en daarna het water en 10 gram zout door de bloem te mengen. Kneed het deeg niet, maar gooi het op het aanrecht en rek het uit en vouw het dubbel tot het steeds meer substantie krijgt. Schraap het deeg af en toe bij elkaar, zodat er niets verloren gaat. Maak er een bol van (gebruik eventueel wat extra bloem zodat het niet plakt) en leg het daarna apart om een uur te rijzen in de kom, onder een vochtige theedoek.
  2. Rasp de komkommer (met schil) in de kleine kom en duw met je vuist het vocht uit de vezels, giet het vocht weg.
  3. Pers de knoflook en gooi die bij de komkommer, meng de yoghurt door het mengels en had de dille klein, voeg die ook toe, samen met wat zout om het geheel op smaak te brengen en wat peper.
  4. Giet de kom leeg in een theedoek en bindt de punten van de theedoek bij elkaar alsof het een draagzak is, even creatief zijn, de tzatzikik mag er niet uitlekken. Hang de theedoek boven het kommetje en laat het een uurtje uitlekken. Je kan het proces wat helpen door af en toe te knijpen.
  5. Verwarm de over voor op 250 graden.
  6. Als het deeg een uur heeft gerezen pak je twee grote bakplaten en verdeel je het deeg in twee stukken. Bestrooi de bakplaten rijkelijk met maismeel. Met je handen verspreid je het deeg over de bakplaten door het een beetje op te rekken naar de randen. Met je vingertoppen prik je er gaten in op een afstand van 4 cm van elkaar.
  7. Laat het deeg nog 15 minuten bijkomen onder theedoeken. Spreid ze dan nog iets verder uit, indien gewenst en duw ze in de over. Schakel de over terug naar 220 graden en bak de broden kort (hooguit 10 minuten). Zorg dat ze allebei een mooi kleurtje krijgen maar nog wel flexibel zijn.
  8. Meng de olie met de kruiden (rozemarijn, salie en oregano). Haal de broden uit de over en smeer ze in met het mengsel, strooi er nog wat grof zeezout overheen en duw de broden nog 2 minuten elk onder de gril.
  9. Schraap de Tzatziki uit de handdoek in een kom en roer er wat olijfolie doorheen. Eventueel nog een keer op smaak brengen.
  10. Breek de broden in stukken (of knip als je ze minder knapperig hebt gebakken, dat kan ook) en serveer de broden met de Tzatziki.

Cranberry-oatmeal cookies

Author: admin  //  Category: Alles, Gebak, Gemiddelde kooktijd, Vegetarisch

250 gram boter
25 gram kristalsuiker
150 donkere bastersuiker
mespunt zout
1 ei
250 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram havermoutvlokken
100 gram gedr. cranberries
50 gram gedr. zure abrikozen

Nodig: kom, bakplaat, bakpapier, mes, oven

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  3. Gooi alles in een kom en kneed alles door elkaar heen tot de massa iets kleverig is en de boter overal goed doorheen is gekneed.
  4. Maak een rol van 4 cm doorsnee en snijd plakken van 1 cm dik. Leg deze goed verdeeld op het bakpapier op de bakplaat.
  5. Bak de koekjes 17-18 minuten op ongeveer 180 graden.
  6. Iets af laten koelen alvorens te eten, anders brandt je je tong, maar ze zijn warm erg lekker!

Chocolat au Lavende

Author: admin  //  Category: Alles, Chocola, Gemiddelde kooktijd, Nagerecht, Vegetarisch

2 repen pure chocolade
1 eetlepel lavendelbloesem
2 eetlepels mentholsiroop
poedersuiker

Nodig: kom, magnetron, houten spatel, zilverfolie, koelkast

  1. Smelt de chocolade in de magnetron, 30 seconde op de hoogste stand en dan doorroeren tot alles gesmolten is.
  2. Meng de lavendelbloesem en de mentholsiroop door de gesmolten chcolade en spreid het geheel uit op een blad zilverfolie.
  3. Laat de dunne plak harden in de koelkast en breek het in stukken.
  4. Eventueel kun je, in plaats van uitsmeren, de chocola dun inrollen in zilverfolie, dan krijg je staafjes die je rechtop in een ijscoupe kan zetten of zo kan eten.
  5. In de koelkast bewaren in een afgesloten verpakking!!!