Luchtige en magere taartbodem

Author: admin  //  Category: Alles, Gebak, Korte kooktijd, Nagerecht, Vegetarisch, Vetarm

3 eieren
zout
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr bloem
afgestreken theelepel bakpoeder

Nodig: grote kom, elektrische mixer (eiwitten stijfkloppen), een garde, een kleine kom, een zeef, bakpapier en een schaar, een springvorm van ongeveer 26 cm doorsnee, een oven (geen grill).

  1. Splits de eieren boven de grote kom en klop de eiwitten stijf. Bewaar de dooiers in een kleine kom. Als het eiwit stijver wordt voeg dan langzaam de suiker en de vanillesuiker toe en een snufje zout.
  2. Voeg daarna voorzichtig het bakpoeder en de bloem toe (door een zeef). Schep het luchtig en voorzichtig om met een garde (niet meer kloppen) tot het mengsel goed door elkaar is gemengd.
  3. Knip een stuk bakpapier op de exacte grootte van de bodem van een bakblik (springvorm is het handigst). En giet het mengsel op de bodem van de bakvorm.
  4. Bak de bodem op 175 graden in de oven (gebruik als het kan een stand waarbij de lucht in de oven stilstaat).
  5. Haal na 20 minuten de bodem uit de oven. Af laten koelen voor je de ring van de springvorm verwijderd.

Deze bodem is te gebruiken voor taarten met een luchtige substantie zoals bavarois- of slagroomgebak. Een vetarm alternatief is bijvoorbeeld een laag vruchtencompôte, en dan een geleipudding van karnemelk met verse vruchten. Als de gelatine is afgekoeld en al wat dikker is kan deze gemakkelijk op de bodem (al dan niet met compôte ertussenin) in de taartvorm gegoten worden. Zeker een nacht koud wegzetten!!!

Tzatziki met platbrood

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Gemiddelde kooktijd, Mediterraans, Vegetarisch, Voorgerecht

.
Gedroogde rozemarijn
Gedroogde salie
Gedroogde oregano
Grof zeezout
Olijfolie
500 gram biologische bloem
extra bloem om het aanrecht te bestuiven
wat maismeel om de bakplaten te bestuiven
350 ml water
10 gram verse gist
zout
250 gram Griekse Yoghurt
4 teentjes knoflook
een bosje dille
een grote komkommer
peper

Nodig: grote kom, 2 kleine kommen, 2 schone theedoeken, knoflookpers, rasp, mes en plank, deegschraper (of oud bankpasje), 2 grote bakplaten

  1. Maak het deeg voor het brood door de gist door de bloem te kruimelen in een kom, en daarna het water en 10 gram zout door de bloem te mengen. Kneed het deeg niet, maar gooi het op het aanrecht en rek het uit en vouw het dubbel tot het steeds meer substantie krijgt. Schraap het deeg af en toe bij elkaar, zodat er niets verloren gaat. Maak er een bol van (gebruik eventueel wat extra bloem zodat het niet plakt) en leg het daarna apart om een uur te rijzen in de kom, onder een vochtige theedoek.
  2. Rasp de komkommer (met schil) in de kleine kom en duw met je vuist het vocht uit de vezels, giet het vocht weg.
  3. Pers de knoflook en gooi die bij de komkommer, meng de yoghurt door het mengels en had de dille klein, voeg die ook toe, samen met wat zout om het geheel op smaak te brengen en wat peper.
  4. Giet de kom leeg in een theedoek en bindt de punten van de theedoek bij elkaar alsof het een draagzak is, even creatief zijn, de tzatzikik mag er niet uitlekken. Hang de theedoek boven het kommetje en laat het een uurtje uitlekken. Je kan het proces wat helpen door af en toe te knijpen.
  5. Verwarm de over voor op 250 graden.
  6. Als het deeg een uur heeft gerezen pak je twee grote bakplaten en verdeel je het deeg in twee stukken. Bestrooi de bakplaten rijkelijk met maismeel. Met je handen verspreid je het deeg over de bakplaten door het een beetje op te rekken naar de randen. Met je vingertoppen prik je er gaten in op een afstand van 4 cm van elkaar.
  7. Laat het deeg nog 15 minuten bijkomen onder theedoeken. Spreid ze dan nog iets verder uit, indien gewenst en duw ze in de over. Schakel de over terug naar 220 graden en bak de broden kort (hooguit 10 minuten). Zorg dat ze allebei een mooi kleurtje krijgen maar nog wel flexibel zijn.
  8. Meng de olie met de kruiden (rozemarijn, salie en oregano). Haal de broden uit de over en smeer ze in met het mengsel, strooi er nog wat grof zeezout overheen en duw de broden nog 2 minuten elk onder de gril.
  9. Schraap de Tzatziki uit de handdoek in een kom en roer er wat olijfolie doorheen. Eventueel nog een keer op smaak brengen.
  10. Breek de broden in stukken (of knip als je ze minder knapperig hebt gebakken, dat kan ook) en serveer de broden met de Tzatziki.

Salie-knoflookmarinade

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Korte kooktijd, Mediterraans, Vegetarisch

20 blaadjes salie
2 tenen knoflook
1 kleine rode ui
zout
peper
1 kopje olijfolie

Nodig: kom, staafmixer.

  1. Stop alle ingrediënten in niet al te grote brokken in een kom en pureer het met de staafmixer.
  2. Deze dip kan je gebruiken als marinade voor vlees of als kruidenolie voor croutons en crackers.

Knapperige volkorenschnitzels

Author: admin  //  Category: Alles, Hoofdgerecht, Korte kooktijd, Vlees

2 varkensschnitzels
2 eieren
2 meergranen boterhammen
Maizena
Zout
Arachideolie

Nodig: Diepe koekenpan, wok of frituurpan, broodrooster, mixer/hakmolen.

  1. Maak broodkruimels. Rooster de boterhammen 2 keer en verpulver ze vervolgens, eventueel met de mixer. Zet drie borden klaar: 1 met maizena, 1 met de geklopte eieren met een snuf zout en 1 met de broodkruimels.
  2. Bedek de schnitzels om de beurt eerst in maizena, dan in ei en pak ze daarna stevig in met de broodkruimels.
  3. Verhit een grote hoeveelheid arachideolie (we gaan frituren) in de pan of wok. Frituur de schnitzels, vlak voor het opdienen van de maaltijd,  tot ze knapperig en goed bruin zijn aan beide kanten. Meteen opdienen!
  4. Serveren met een partje citroen.
  5. Dit gerecht kan ook goed met kalkoenschnitzel of kipschnitzels. Erg lekker met knoflooksaus.

Romantische stoofpeertjes

Author: admin  //  Category: Alles, Lange kooktijd, Nagerecht, Vegetarisch, Vetarm

4 grote of 6 kleine stoofperen
200 ml rosé (wijn)
50 ml rozenlimonade
50 gr basterdsuiker
flink stuk citroenschil
kaneelstokje
vlierbessenbloesem
jeneverbessen

Nodig: pan (liefst precies groot genoeg om de peren rechtop te houden), theezeefje

  1. Schil de peren, laat het steeltje zitten.
  2. Zet de peren rechtop in de pan, gooi de rest van de ingrediënten erbij. Deksel erop en op een laag vuurtje stoven, ongeveer 3 uur. Water erbij gieten om te voorkomen dat het droogkookt.
  3. De peren schoonspoelen en op een bordje leggen.
  4. De siroop zeven en eroverheen gieten.
  5. Garneren met rozenblaadjes maakt het helemaal af!

Kate’s Tomatosalad

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Korte kooktijd, Salade, Vegetarisch, Vetarm, Voorgerecht

8 rijpe tomaten
of 500 gram cherrytomaten
half bosje verse koriander
1 flinke rode ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels stevige balsamico
eetlepel extra vergine olijfolie
snuf zout
snuf peper
theelepel honing

Nodig: kartelmes en plank, koksmes, saladeschaal, kommetje, vork, handrasp, saladecouvert

  1. Snijd de tomaten in kleine stukjes met het kartelmes, of als je met cherrytomaten werkt, halveer ze dan.
  2. Neem een schaal en doe daar de stukjes tomaat in. Snijd de helft van de rode ui in flinterdunne ringen en gooi deze ook in de schaal. Hak de koriander heel grof en gooi deze erbij.
  3. Neem een apart kommetje om de dressing te maken: rasp de rest van de ui in het kommetje, rasp de twee knoflooktenen in het kommetje, voeg de balsamico en de olijfolie toe en wat zout, peper en honing naar smaak.
    Klop het geheel even goed door elkaar met de vork.
  4. Roer de dressing door de tomaat, ui en koriander, laat even staan voor je het opdient, dan trekt de dressing goed in de tomaat.

Kip met champignons en noten

Author: admin  //  Category: Alles, Hoofdgerecht, Korte kooktijd, Vlees

2 mooie kipfilets
handje gedroogde walnoten
200 gram kastanjechampignons
1 grote ui
plantaardige boter
500 ml melk
1 eetlepel aardappelzetmeel
zoete sherry of notenwijn
peper
zout
persillade
citroensap

Nodig: hapjespan, magnetronschaal, mes en plank

  1. Snijd de kipfilet in dikke repen, breek de walnoten in stukjes, snijd de champignons in plakjes en snijd de ui in kleine stukjes.
  2. Fruit de ui in boter. Als deze lichtjes bruin is braad dan de kiprepen in de boter lichtjes aan.Als alles dichtgeschroeid is voeg je pas zout toe.
  3. Gooi de walnoten en de champignons in de pan en braad alles samen tot het bijna gaar is.
  4. Blus af met een scheut sherry of notenwijn.
  5. Giet de melk in de pan en roer goed door, breng het geheel aan de kook. Gooi er 2 eetlepels persillade bij roer goed door.
  6. Bind de saus voorzichtig met het aardappelzetmeel (eerst oplossen in koud water en papje langzaam toevoegen onder constant roeren).
  7. Eventueel op smaak brengen met peper of lichter maken met citroensap, niet meer koken als de citroen is toegevoegd! Dan gaat het schiften.
  8. Heerlijk met brood en een lichte komkommersalade.

Pastasalade met rucola en paddestoelen

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Korte kooktijd, Salade, Vegetarisch, Vetarm, Voorgerecht

250 gram (volkoren) penne
2 grote aromatische tomaten
100 gram paddestoelen
1 grote blanke ui
flink wat rucola
3 tenen knoflook
100 ml kruidenazijn
100 ml rode port
een blaadje salie
drie takjes oregano
25 ml olijfolie extra vergine
zout
olijfolie om in te bakken

Nodig: koekenpan, mengglas, knoflookpers, slakom, tomatenmes, slabestek

  1. Maak de dressing door de port, de extra vergine olijfolie, twee geperste tenen knoflook en de kruidenazijn door elkaar te schudden in een mengglas.
  2. Kook de penne lang genoeg in een pan met ruim water, zout en olie. Als de penne goed is (al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking) spoel deze dan lang af onder koud water, hij moet helemaal koud zijn.
  3. Bak de paddestoelen goudbruin in de olie met flink wat zout en een geperste teen knoflook en gehakte oregano en salie. Ze moeten helemaal gekrompen zijn. En zet ze dan apart in een schaaltje om af te koelen.
  4. Snijd de ui in ringen en bak deze kort aan om de pittige smaak een beetje te temperen en het zoete van de ui naar voren te brengen. Leg dan de ui apart bij de paddestoelen.
  5. Snijd de tomaten ook in ringen en gooi deze in de slakom, gooi de afgekoelde pasta, de uienringen en de paddestoelen erbij en roer dit alles goed door elkaar met de dressing er doorheen. De rucola gaat er bovenop. Meteen opdienen anders zuigen de paddestoelen alle dressing op en smaken ze alleen nog maar naar dressing.

Garnalen in knoflooksaus

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Lange kooktijd, Schaal- en schelpdieren

Een hoeveelheid gekookte grote garnalen (zoveel als lekker lijkt)
200 gr goede mayonaise
250 gr Griekse Yoghurt
1 eetlepel persillade
6 tenen knoflook (paarse)
Sap van een halve citroen
Extravergine olijfolie
Scheut room

Nodig: staafmixer, kom, lepel

  1. Mix de olijfolie, mayonaise, knoflook, citroensap en de persillade met de staafmixer tot een smeuïge vloeistof.
  2. Voeg de griekse yoghurt en de room toe en roer het langzaam en voorzichtig maar goed door elkaar.
  3. Doe de garnalen in een andere kom en bepaal zelf hoeveel saus je erbij wilt doen. De rest van de saus is een lekkere knoflooksaus die je ook bij vlees en vis kan serveren. Bewaar het in de koelkast.
  4. Dien de garnalen op nadat ze toch zeker een paar uur in de saus hebben gemarineerd.

Chinese wokschotel met kip en snijbonen

Author: admin  //  Category: Alles, Korte kooktijd, Oosters, Vetarm, Vlees

300 gram kipfilet
200 gram snijbonen
1 winterpeen
(eventueel andere groente)
Scheut frisse roséwijn
Wokolie
Kleine scheut rijstazijn
Lepel oosterse gepureerde knoflook (uit een potje)
Lepel geperste gember
Schep aardappelzetmeel
Zout

Nodig: pan met zeef om te stomen, wok, spatel, knoflookpers, mes en plank

  1. Marineer het vlees in de wijn, rijstazijn, gepureerde knoflook, gember en de aardappelzetmeel, met wat wokolie.
  2. Snij de groente in hapklare brokken of kleiner: let op, groente die snel gaar wordt wat groter houden.
  3. Stoom de groenten in de zeef boven kokend water gedurende 5 tot 10 minuten (al naar gelang de grootte en de soort groente).
  4. Wok het gemarineerde vlees in de wok als de olie begint te walmen. Ga snel te werk.
  5. Gooi de groente erbij. En wok het geheel nog zo’n 2 minuten samen goed door.
  6. Op smaak brengen met wat zout en opdienen. Serveren met witte rijst.