Dit recept is mijn favoriete soeprecept, ik maak heel erg vaak een klein portie (heb toch kervel in de tuin gezaaid) voor mezelf, lekker fris en toch een beetje zout op zonnige dagen!! En klaar binnen 10 minuten!
2 bosjes kervel
1 liter water
100 ml sojaroom
2 tot 3 groentebouillonblokjes van zonnatura (naar smaak)
eventueel een paar kastanjechampignons
En verder een grote pan, een plank en een mes.
- Breng het water aan de kook en voeg de 3 bouillonblokjes toe.
- Snijd de kervel fijn (en evt. ook de kastanjechampignons in heel kleine stukjes).
- Gooi alles in het kokende water en voeg de sojaroom toe.
- Laat alles een minuut of 3 doorkoken (niet langer dan 5 minuten!) en opdienen maar.
Jummie!
31
May
Author: admin // Category:
Alles,
Hoofdgerecht,
Lange kooktijd,
Vlees
1 kilo half-om-half gehakt
1 grote ui
4 tenen knoflook
1 rol volkorenbeschuit
1 losgeklopt ei
50 ml sojaroom
halve prei
halve bloemkool
2 bospeentjes
een bosje selderie
100 ml water
olijfolie
salie, rozemarijn, lavas en peterselie
peper en zout
En verder een grote mengkom, een mes en een plank, een grote overschaal.
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Snijdt de groenten allemaal fijn met de knoflook en de ui en de kruiden.
- Verkruimel de beschuit in een grote mengkom tot het paneermeel is. Meng het peper en zout erdoorheen.
- Voeg de groente toe en de overige kruiden, het water en het losgeklopte ei en de sojaroom en meng alles goed door elkaar.
- Voeg het gehakt toe en kneed alles goed tot alle ingrediënten helemaal zijn verdeeld over het gehakt.
- Vet de ovenschaal in met een dun laagje olijfolie.
- Maak van het gehakt een soort bal en breng deze over in de ovenschaal, waar je hem een beetje vervormd tot een langwerpig brood.
- Doe het gehaktbrood zeker 3,5 uur in de oven. Eventueel kun je er het laatste uur er omheen gewassen tomaten leggen die aan de bovenkant met een kruis zijn ingekerfd, besprenkeld met wat oregano, peper, zout en olijfolie.
Deze soep kan je bereiden met linzen of zonder linzen, met aardappel of zonder aardappel. Op die manier kan je er een maaltijdsoep van maken voor als je bijvoorbeeld kiespijn hebt en niet kan kauwen… 😉
2 grote courgettes
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 kopje gedroogde linzen indien gewenst (die snel koken)
2 grote aardappels indien gewenst
2 groentebouillonblokjes, samen genoeg voor 1 liter, van bijvoorbeeld zonnatura (die zijn vegetarisch)
peper
zout
olijfolie
Verder heb je een grote pan nodig en een staafmixer, een plank en een mes.
- Versnipper de uien. Klik hier als je niet weet hoe dat moet! en snijd de knoflook in kleine stukjes.
- Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en gooi de ui in de pan. Laat de ui even fruiten tot ze lichtjes van kleur veranderd en gooi dan de knoflook erbij. Laat het samen nog even doorfruiten (let op dat het niet aanbrandt!)
- Was en snijd de courgette in grove stukken (je hoeft niets weg te gooien van de courgette, dus was hem goed voor je gaat snijden.) Schil en snijd eventueel ook meteen de aardappel in kleine blokjes.
- Gooi de courgette (en de aardappel) in de pan erbij en laat het geheel nog heel even bakken terwijl je af en toe roert, tot het allemaal de bodem een keertje heeft geraakt.
- Dan giet je er water bij tot alles NET onder water staat en je voegt de twee bouillonblokjes toe.
- Breng alles aan de kook, zodra het kookt kan je ook de linzen toevoegen (als je ze dan pas toevoegt koeken ze niet op de bodem en brand alles minder snel aan).
- Laat alles zo’n 10 tot 15 minuten koken, jas er dan met een staafmixer doorheen. Hoe lang je mixt is afhankelijk van hoeveel brokjes je nog tegen wilt komen, dat is persoonlijk. Mix door tot het voor jou ok is.
- Voeg zout en peper toe naar smaak, en opdienen maar.
.
Dit is een variatie op het “o zo Tilburgse” recept, jummie! Als maaltijdsalade of als bijgerecht bij bijvoorbeeld de BBQ!
200 gram sla
kilootje (nieuwe oogst) aardappels
4 eieren
bosje radijsjes (ik gebruik soms ook het loof, als het mooi is, voor sla, moet je van houden)
halve ui
stukje prei
2 teentjes verse knoflook
handje zonnebloempitten
stukje komkommer
1 grote niet helemaal rijpe peer
100 ml bulgaarse (of een andere romige) yoghurt
twee eetlepels mayonaise
afgestreken eetlepel mosterdpoeder
verse bieslook
verse peterselie
verse basilicum
sap van een citroen
olijfolie
zout en peper
En verder een pan, een koekenpan en een grote slakom. Een plank en een mes. Een vergiet. Een grote bak waar het vergiet in past of een schone gootsteen. Een leeg potje met deksel.
- Schil de aardappels en breng ze met wat zout aan de kook. Als de aardappels nog een minuut of 5 moeten, leg je de eieren in de pan erbij.
- Snijd de komkommer, peer en radijsje klein, maar houd het grof! En laat de schil zitten.
- Snijd de ui en de prei heel fijn en gooi dit samen met de komkommer, peer en radijs in een grote slakom.
- Fruit de knoflook heel licht in een koekenpan met wat olijfolie.
- Gooi de knoflook bij de salade, en knip bieslook, peterselie en basilicum fijn boven de slakom.
- Doe de zonnebloempitten in de hete koekenpan, en laat ze een kleine minuut op het vuur een kleurtje krijgen. Gooi ze vervolgens bij de salade.
- Doe de yoghurt, de mayonaise en het citroensap, met het mosterpoeder en een flinke scheut olijfolie in het potje. Sluit het potje af en schud een aantal tellen flink. Giet de dressing in de kom en roer het geheel een eerste keer door elkaar.
- Haal de aardappels (je moet door de aardappels heen kunnen prikken met een vork, liefst dat ze nog net niet breken) en eieren van het vuur en giet ze tezamen in een vergiet. Plaats het vergiet in een bak (of de gootsteen) met koud water. Laat alles daar eventjes afkoelen. Het hoeft niet helemaal koud te zijn, liever niet zelfs. Want als het nog een beetje lauw is, gaan de smaken goed door elkaar heen. Is overigens een kwestie van smaak.
- Haal de aardappels en de eieren uit het water, snijd ze in grove blokken en voeg ze toe aan de salade. Voeg de sla toe en meng het geheel goed door elkaar. Zout en peper toevoegen naar smaak.
Je zal zien dat je echt een grote slakom moet gebruiken. Genoeg voor 3 mensen als maaltijdsalade.
Dit is het tweede recept van mijn vegetarische maaltijd van 21 mei 2011. Ook geslaagd, behalve dan dat ik de verkeerde pompoen had. Je moet òf de pompoen hebben waarvan de schil zacht wordt als je hem bereidt, òf de pompen waarbij dat niet gebeurt, maar dan moet je de schil verwijderen… Let hierop, het is zo zonde als je net de verkeerde hebt!
1 oranje pompoentje
2 appels (ik had braeburn appels, nog een beetje groen)
1 handje hazelnoten (met het bruine vliesje, anders smaken ze minder lekker)
schapenfeta naar behoefte
paar takjes currykruid
paar blaadjes salie
takje rozemarijn
paar takjes (citroen)tijm
olijfolie
vlierbessensiroop
peper
zout
En verder een vijzel, een grote ovenschaal, een stevige plank en een stevig mes.
- Was de pompoen en maak de pompoen schoon, (als je geen stevige plank en een stevig mes hebt genomen, kom je er nu vanzelf wel achter dat dat echt nodig is) en snijd hem in een aantal kleinere stukken.
- Was de appel en maak de appels schoon (laat de schil ZITTEN) en snijd deze ook in stukken, elk kwartje in vieren.
- Hak de hazelnoten in grove stukjes.
- Gooi alle kruiden bij elkaar in de vijzel en plet en prut ze, gooi er na verloop van tijd een scheutje olijfolie bij en prut nog even door.
- Gooi de pompoen, appel en hazelnoten in een ovenschaal zodat ze redelijk ruim liggen. Smeer ze in (met de hand) met het kruidenmengsel uit de vijzel.
- Voeg peper en zout toe, en twee eetlepels vlierbessensiroop en meng alles nog een keer goed door elkaar.
- Zet 20 minuten in de oven (liefst met de bovengrill ook aan) tot alles een kleurtje heeft.
- Haal de schaal uit de oven en kruimel wat schapenfeta over het gerecht. Nog 5 minuutjes onder de grill, en klaar.
Dit recept bleek een ware opsteker te zijn… Ik had nog nooit vegetarisch gekookt (een hele maaltijd) voor een vegetariër en moest dus ineens overal op letten, maar het bleek zo lekker te zijn dat ik zelfs heb besloten om nog maar af en toe vlees te eten…
1 blik kikkererwten (of zelf wellen ongeveer een kopje per persoon)
verse korianderblaadjes
sap van 1 citroen
eetlepel tomatentapenade
1 rijpe tomaat
1 kwart courgette
1 halve pittige ui
1 teen knoflook
scheut olijfolie
1 eetlepel sesamolie
En verder een grote koekenpan, een plank en een mes.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Verwarm wat olijfolie met de sesamolie in een koekenpan en gooi daar de kikkererwten in om eventjes flink te bakken. (5 minuten! Gooi in de laatste minuut de knoflook erbij en laat deze even meegenieten van de hitte, zonder zijn pit te verliezen.)
- Haal de pan van het vuur en laat de kikkererwten en de pan zeker 10 minuten afkoelen.
- Snijd de halve ui en de courgette in heel dunne plakjes.
- Snijd de tomaat in kleine stukjes en snijd de koriander niet al te fijn.
- Gooi alles wat je net hebt gesneden in de afgekoelde pan bij de kikkererwten en de olie. Doe de tomatentapenade erbij en roer alles goed door elkaar (met de hand husselen gaat het makkelijkst).
- Maal wat zout en peper over het gerecht heen en sprenkel de citroen uit over het gerecht. Een laatste keer husselen, en klaar.