Chai (Soy)
Author: admin // Category: Alles, Drank, Lange kooktijd, Oosters, Vegetarisch, VetarmChai is een indiase drank van kruiden en theebladeren gekookt in melk. Ik drink het graag in de wintermaanden om lekker warm te blijven maar op een zomeravond, als je het koud hebt omdat de zon inmiddels onder is, is het ook een traktatie. Haardvuurtje of kampvuurtje… Het is mij om het even… Er zijn mensen die de chai laten afkoelen en kort vriezen om er een soort milkshake van te maken (dan moet je wel extra suiker toevoegen, want in de koude, gaat zoetheid iets verloren!) Ikzelf houd niet van koude chai, ik vind het een beetje tegen het principe van de verwarmende kruiden in gaan, om er een koele drank van te maken, maar ieder zijn ding!
Ik maak altijd een grote hoeveelheid kruidenmengsel vooraf in een pot die goed dicht kan, luchtdicht. Voor een pot met een inhoud van 0,5 liter heb je al flink wat kruiden nodig.
Als basis kan je kiezen voor je favoriete theebasis. Ik pak “Greenbush”. Dat is de groene thee van de rooibosplant. Maar rooibos of ceylon werkt even goed. Probeer thee te pakken die fijn van structuur is, een goedkoop pakje losse zwarte thee (supermarkt pickwick) is prima. De smaak van de kruiden overheerst uiteindelijk toch… Groene thee vind ik daarom ook niet zo geschikt, dat heeft vaak een milde smaak en gaat helemaal verloren in de heftige kruiden. Maar als je gaat experimenteren met chai, dan kan je ook hele andere combinaties bedenken met meer citrusachtige en frissere smaken, wie weet is groene thee dan wel de moeite waard… Ik daag je uit om een zomerse groene chai te bedenken… Ik zal er ook eens over nadenken.
Goed, ik neem een borrelglaasje als maat. Het gaat om de verhoudingen.
Je hebt nodig: Een goede vijzel (het liefst een grove), en een pot. Als je de chai wilt bereiden dan heb je nog een pan nodig met een pollepel en zeefje (theezeef is prima!).
8 borrelglaasjes fijne thee (zie hierboven)
4 borrelglaasjes “5 chinese kruiden” (te krijgen bij elke supermarkt, komt ongeveer overeen met 4 pakjes.
0,5 borrelglaasje “gemalen piment” (long tai)
0,25 borrelglaasje kaneel (gemalen)
handje kardamom (liefst heel, anders een borrelglaasje gemalen) voor in de vijzel
handje steranijs (liefst heel, anders een borrelglaasje anijs gemalen) voor in de vijzel
handje gedroogde sinaasappelschil voor in de vijzel
0,25 borrelglaasje zwarte peper
8 kruidnagels voor in de vijzel
2 vanillestokjes kleinknippen
Alles gooi je in de pot. De kruiden die in de vijzel moeten plet je eerst een paar keer en gaan er dan ook bij. Mix het geheel goed door elkaar en sluit de pot. Je kan het zeker een jaar bewaren.
Om de chai te bereiden kies ik het liefst sojamelk. Je kan ook magere sojamelk nemen, of geitenmelk, of koeienmelk, of paardenmelk… Wat je wilt…
Gooi twee onafgestreken theelepels chai op een halve liter melk in een pan en kook alles onder regelmatig roeren minsten 15 minuten. Het geheel verliest wat vocht als je het kookt, ik gooi er vaak een extra kopje water bij… Dat verdampt en dan houdt ik toch netjes een halve liter over… Na een kwartier, giet je het door een zeefje in een beker of glas om het op te drinken. Je kan een theelepel honing toevoegen. Dat is wel lekker en dan is het nog steeds niet heel erg zoet. Proef en pas het recept aan, zodat je de ideale verhouding krijgt, zoals jij het het lekkerst vindt. Deze verhoudingen vind ik toevallig lekker, maar dat zal voor iedereen anders zijn.
Je kan experimenten met rozenblaadjes en lavendel, gember, amandelessence, likeur… Vanalles… Leef je uit.