22
May
Courgettesoep
Author: admin // Category: Alles, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Korte kooktijd, Soep, VegetarischDeze soep kan je bereiden met linzen of zonder linzen, met aardappel of zonder aardappel. Op die manier kan je er een maaltijdsoep van maken voor als je bijvoorbeeld kiespijn hebt en niet kan kauwen… 😉
2 grote courgettes
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 kopje gedroogde linzen indien gewenst (die snel koken)
2 grote aardappels indien gewenst
2 groentebouillonblokjes, samen genoeg voor 1 liter, van bijvoorbeeld zonnatura (die zijn vegetarisch)
peper
zout
olijfolie
Verder heb je een grote pan nodig en een staafmixer, een plank en een mes.
- Versnipper de uien. Klik hier als je niet weet hoe dat moet! en snijd de knoflook in kleine stukjes.
- Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en gooi de ui in de pan. Laat de ui even fruiten tot ze lichtjes van kleur veranderd en gooi dan de knoflook erbij. Laat het samen nog even doorfruiten (let op dat het niet aanbrandt!)
- Was en snijd de courgette in grove stukken (je hoeft niets weg te gooien van de courgette, dus was hem goed voor je gaat snijden.) Schil en snijd eventueel ook meteen de aardappel in kleine blokjes.
- Gooi de courgette (en de aardappel) in de pan erbij en laat het geheel nog heel even bakken terwijl je af en toe roert, tot het allemaal de bodem een keertje heeft geraakt.
- Dan giet je er water bij tot alles NET onder water staat en je voegt de twee bouillonblokjes toe.
- Breng alles aan de kook, zodra het kookt kan je ook de linzen toevoegen (als je ze dan pas toevoegt koeken ze niet op de bodem en brand alles minder snel aan).
- Laat alles zo’n 10 tot 15 minuten koken, jas er dan met een staafmixer doorheen. Hoe lang je mixt is afhankelijk van hoeveel brokjes je nog tegen wilt komen, dat is persoonlijk. Mix door tot het voor jou ok is.
- Voeg zout en peper toe naar smaak, en opdienen maar.
May 22nd, 2011 at 9:37 pm
Tip voor als je iets wil invriezen:
Gekookte aardappels verliezen hun structuur bij het ontdooien.
Voor de smaak kun je voor het invriezen de gekookte aardappels beter pureren of weglaten.
May 22nd, 2011 at 9:41 pm
Nog een tip: niet invriezen. Opeten.
Teveel? Aan de overburen geven. Goed voor karma. 😉