Luchtige en magere taartbodem
Author: admin // Category: Alles, Gebak, Korte kooktijd, Nagerecht, Vegetarisch, Vetarm3 eieren
zout
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr bloem
afgestreken theelepel bakpoeder
Nodig: grote kom, elektrische mixer (eiwitten stijfkloppen), een garde, een kleine kom, een zeef, bakpapier en een schaar, een springvorm van ongeveer 26 cm doorsnee, een oven (geen grill).
- Splits de eieren boven de grote kom en klop de eiwitten stijf. Bewaar de dooiers in een kleine kom. Als het eiwit stijver wordt voeg dan langzaam de suiker en de vanillesuiker toe en een snufje zout.
- Voeg daarna voorzichtig het bakpoeder en de bloem toe (door een zeef). Schep het luchtig en voorzichtig om met een garde (niet meer kloppen) tot het mengsel goed door elkaar is gemengd.
- Knip een stuk bakpapier op de exacte grootte van de bodem van een bakblik (springvorm is het handigst). En giet het mengsel op de bodem van de bakvorm.
- Bak de bodem op 175 graden in de oven (gebruik als het kan een stand waarbij de lucht in de oven stilstaat).
- Haal na 20 minuten de bodem uit de oven. Af laten koelen voor je de ring van de springvorm verwijderd.
Deze bodem is te gebruiken voor taarten met een luchtige substantie zoals bavarois- of slagroomgebak. Een vetarm alternatief is bijvoorbeeld een laag vruchtencompôte, en dan een geleipudding van karnemelk met verse vruchten. Als de gelatine is afgekoeld en al wat dikker is kan deze gemakkelijk op de bodem (al dan niet met compôte ertussenin) in de taartvorm gegoten worden. Zeker een nacht koud wegzetten!!!