Slaai meej ei, juin, erpel en peer

Author: admin  //  Category: Alles, Bijgerecht, Gemiddelde kooktijd, Hoofdgerecht, Salade, Vegetarisch

.
Dit is een variatie op het “o zo Tilburgse” recept, jummie! Als maaltijdsalade of als bijgerecht bij bijvoorbeeld de BBQ!

200 gram sla
kilootje (nieuwe oogst) aardappels
4 eieren
bosje radijsjes (ik gebruik soms ook het loof, als het mooi is, voor sla, moet je van houden)
halve ui
stukje prei
2 teentjes verse knoflook
handje zonnebloempitten
stukje komkommer
1 grote niet helemaal rijpe peer
100 ml bulgaarse (of een andere romige) yoghurt
twee eetlepels mayonaise
afgestreken eetlepel mosterdpoeder
verse bieslook
verse peterselie
verse basilicum
sap van een citroen
olijfolie
zout en peper

En verder een pan, een koekenpan en een grote slakom. Een plank en een mes. Een vergiet. Een grote bak waar het vergiet in past of een schone gootsteen. Een leeg potje met deksel.

  1. Schil de aardappels en breng ze met wat zout aan de kook. Als de aardappels nog een minuut of 5 moeten, leg je de eieren in de pan erbij.
  2. Snijd de komkommer, peer en radijsje klein, maar houd het grof! En laat de schil zitten.
  3. Snijd de ui en de prei heel fijn en gooi dit samen met de komkommer, peer en radijs in een grote slakom.
  4. Fruit de knoflook heel licht in een koekenpan met wat olijfolie.
  5. Gooi de knoflook bij de salade, en knip bieslook, peterselie en basilicum fijn boven de slakom.
  6. Doe de zonnebloempitten in de hete koekenpan, en laat ze een kleine minuut op het vuur een kleurtje krijgen. Gooi ze vervolgens bij de salade.
  7. Doe de yoghurt, de mayonaise en het citroensap, met het mosterpoeder en een flinke scheut olijfolie in het potje. Sluit het potje af en schud een aantal tellen flink. Giet de dressing in de kom en roer het geheel een eerste keer door elkaar.
  8. Haal de aardappels (je moet door de aardappels heen kunnen prikken met een vork, liefst dat ze nog net niet breken) en eieren van het vuur en giet ze tezamen in een vergiet. Plaats het vergiet in een bak (of de gootsteen) met koud water. Laat alles daar eventjes afkoelen. Het hoeft niet helemaal koud te zijn, liever niet zelfs. Want als het nog een beetje lauw is, gaan de smaken goed door elkaar heen. Is overigens een kwestie van smaak.
  9. Haal de aardappels en de eieren uit het water, snijd ze in grove blokken en voeg ze toe aan de salade. Voeg de sla toe en meng het geheel goed door elkaar. Zout en peper toevoegen naar smaak.

Je zal zien dat je echt een grote slakom moet gebruiken. Genoeg voor 3 mensen als maaltijdsalade.

Leave a Reply