Kooktijd

Author: admin

Ik heb een indicatie gemaakt voor de kooktijd maar omdat die nogal verschilt per kok, ben ik daarin heel globaal geweest.

Sommige dingen zijn zo klaar, als je er een beetje handigheid in hebt, die kan je doordeweeks maken na je werk als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Ik heb dit Korte kooktijd genoemd.

Andere gerechten moeten lang in de over, vereisen meer voorbereiding, of zijn ingewikkelder, kortom, daar moet je even de tijd voor nemen. Ik heb dit Gemiddelde kooktijd genoemd en ik ga ervan uit dat deĀ  grens zo rond de 90 minuten ligt.

Want kost het bereiden van een gerecht langer dan 90 minuten, dan moet je er echt flink tijd voor vrij maken, een dagje kokkerellen of zelfs een weekend. Het is niet altijd gezegd dat je zo’n gerecht nog op dezelfde dag op zal eten, soms begint het koken al een dag vantevoren. Ik heb dit Lange kooktijd genoemd.

Het lijkt me duidelijk dat ik niet voor niets zo globaal ben geweest, sommige mensen jassen de pasta door de pastamachine in enkele minuten, anderen doen dit voor het eerst, en die zijn een uur bezig… Daar is niets mis mee. Feit is wel, je weet nooit hoe lang iets precies zal duren. De recepten zijn zo geschreven dan je aansluitend bezig kan zijn en zo min mogelijk hoeft te wachten tussendoor, maar dat maakt het ook risicovol, want als je iets langzamer bent, moet de rest van het gerecht wachten. Mijn tip: bij dingen die aan kunnen branden (alles dat op het vuur staat of in de over) moet je altijd een kookwekker gebruiken! Vergeet de tijd niet! Het is zonde van je werk!