Archive for the ‘Televisie en film’ Category

Vluchten kan niet meer!

Monday, July 26th, 2010

Soms heb je van die momenten dat je er eventjes helemaal klaar mee bent. Die momenten hebben we allemaal, neem ik aan, alhoewel ik denk dat Eckhart Tolle nooit bij de pakken neer zit… Maargoed, ik ben van mening dat Eckhart Tolle een bijna buitenaardse dosis zelfrelativering bezit, die zo ver doorwerkt dat hij meteen ook eventjes de hele mensheid en het bestaan op aarde mee-relativeert… Een handige eigenschap. Een eigenschap die de meeste mensen niet bezitten, ik ook niet, maar ik heb zo mijn momenten.

Onlangs werd ik me bewust van het feit dat NIETS ook GENOEG is. Het vertrouwen dat het zelfs niet vervelend is om helemaal te verdwijnen, op te lossen in het NIETS, het bestaan in zijn totaliteit te verliezen… (Jaja, waar je maar over nadenkt als je in gesprek bent met je medemens.) Daarnaast besefte ik dat ik er ook vertrouwen in had dat bewust meemaken dat je NIETS hebt en NIETS weet over wat er komen gaat, geen belemmering hoeft te zijn voor het ervaren van geluk…

Deze twee vormen van vertrouwen samen maakten me bewust van het idee dat ik wellicht best gelukkig kan zijn te midden van alle chaos en anarchie… Dat vond ik wel een persoonlijke overwinning! Maar ook het vertrouwen dat mijn eigen omgeving altijd gedeeltelijk maakbaar / vormbaar / kneedbaar is en dat ik me altijd nog kan verplaatsen mocht dit niet langer het geval zijn, gaf me rust. Rust die akelig veel leek op vermijding, want ik heb het hier dus ook over de mogelijkheid tot verplaatsen, weggaan, verhuizen, afzonderen… Afzondering van de rest van de wereld, van de 120 bpm mensen, van de industrie, van de ego-moraal… Het woordje afzondering doet me meteen denken aan rare gebochelde mensen die liever niet gezien willen worden, aan melaatsen die besmettelijk zijn, aan priesters die zich in een cel opsluiten om met God te kunnen praten… Maar ook moet ik denken aan de vraag of afzondering geen vlucht is? Is de vrijheid die je dan vindt geen illusie, even werkelijk als de vrijheid die je kan vinden te midden van alle chaos en anarchie? Of ervaar je vrijheid in je hoofd als je binnen in je ruimte hebt, ongeacht de situatie, door de gedachten die je jezelf eigen hebt gemaakt? Kort samengevat: WAAR moet je precies vandaan om gelukkig te kunnen zijn?

In mijn dromen vlieg ik door volmaakte landschappen, perfect strijklicht, sprookjesachtige glinsteringen… Maar in werkelijkheid kan ik daar niet heen. Ik ben namelijk HIER. En dood wil ik ook niet per se, en de vraag is dan nog of ik DAAR dan naartoe ga of dat het gewoon een one-time-lights-off ervaring zal zijn… En tja, daar doe ik het niet voor… Dus de opmerking dat het hier “best mooi” is, is voor mij nog steeds doorslaggevend, want het IS hier ook mooi en beter dit dan ECHT NIETS. Want gewoon NIETS hier is eigenlijk al heel erg veel en ECHT NIETS kan altijd nog, dus ik blijf nog even. Bovendien heb ik ontdekt dat je hier zelfs schoonheid kan vinden in de dingen die aan de andere kant lelijk zijn… (Les 1 in optimisme: Hoe creëer ik een roze bril?) Vluchten voor de dingen die lelijk zijn, maakt alleen maar dat je weer nieuwe dingen ontdekt, die ook een lelijke kant en een “schone” kant in zich hebben, zoals alles dat in zich heeft. ECHT NIETS is hier niet te vinden, hier is er altijd wel IETS, daar zorgen je zintuigen wel voor. Dus dat is al heel wat. En als alles twee kanten heeft, nou ja, doe mij die roze bril dan maar…

Maar als je niet vlucht voor IETS, dan kan je altijd nog vluchten voor mensen. Mensen zijn mensen. Mensen maken fouten, veel fouten misschien, de één maakt meer fouten dan een ander… De fouten van de één hebben grotere consequenties dan de fouten van een ander… Maar allemaal maken we constant fouten… En samen maken we nog grotere fouten! Je bewust worden van de schoonheid in alles om je heen, maakt dat je voorzichtiger wordt met de wereld en de mensen om je heen. Schoonheid maakt dat ik respect krijg voor, en zelfs GENIET van de kleine dingen in het leven… Kleine dingen waar anderen aan voorbij stuiven nog voor ze stil hebben leren staan. In hun vlucht raken ze de wereld om zich heen, schampen ze de natuur, en de wereld verandert door die aanraking… Maar wat als je geen schoonheid ziet? Niet iedereen ziet IETS, veel mensen zien NIETS (of niet veel). Als je NIETS ziet, ben je waarschijnlijk veel minder voorzichtig… Kun je het iemand kwalijk nemen, die nog nooit IETS heeft gezien, dat hij geen oog heeft voor de wereld om zich heen?

Sommige van ons worden éérst bewust, dán wijs en dán ouder. Anderen van ons worden éérst oud, dán bewust en dán wijs. Ongeacht de volgorde, we zijn allemaal bezig met opgroeien, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik mij ook het liefst zou bevinden in een wereld waarin iedereen volgorde nummer 1 verkiest boven volgorde nummer 2. Maar toch, in het kader van “Ik ben nou toch hier”, is afzonderen voor mij geen optie. Liever oefen ik mijzelf in het behouden van mijn roze bril en graag verkoop ik zoveel mogelijk van deze brillen aan de mensen om me heen… Want pas als iets werkelijk zichtbaar / voelbaar / waarneembaar is, pas dan zal een mens er rekening mee gaan houden…

Een eye opener!

Wie niet horen wil…

Wednesday, June 9th, 2010

Een dik uur geleden was ik aan het surfen op het wereldwijde web. Aangedreven door vermoedens, voorgevoelens, ja, misschien zelfs wel door angsten, die ik deel met een groot deel van de wereld… Waar gaat dat heen met onze wereld? NASA zegt dat we nergens heen gaan.

Maar Nederland gaat wel ergens heen…

Vandaag gaan we namelijk met z’n allen naar de stembus om een vakje rood te kleuren, dus al eerder vandaag zat ik op het wereldwijde web uit te zoeken welke partij het beste aansluit bij mijn ideologie… Ach, iedereen weet dat ik in ieder geval naar links zal gaan en dat is niet eens zo belangrijk. Maar het houdt me bezig. Vandaag kleur ik een vakje rood, en morgen krijg ik de gevolgen op een presenteerblaadje! Maar welke gevolgen zijn dat?

Met alle berekeningen van het centraal planbureau weet je nog steeds niet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar… En de kamer, onze politiek, weet ook niet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar. NIEMAND weet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar… Ik heb van die nachten dat ik bezweet wakker word uit een onrustige droom waarin de ene ramp op de andere volgt… De zon die op de aarde stort en door de straten van een mooie stad in Noord-Brabant rolt… Maar ook meer gangbare zaken zoals vuurstormen, orkanen, overstromingen en aardbevingen… Ach, het is maar waar je je druk om maakt! Toch? Ik ga niet survivallen voor er iets te survivallen valt! Wat een onzin! Hoe dan ook, ik heb er geen DROL aan om over dit soort zaken te dromen… Mijn conclusie is: Het menselijk brein kan prachtige koppelingen leggen die misschien voor 100% waar zijn, maar of ze ooit werkelijkheid zullen worden? NIEMAND weet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar, ik dus ook niet.

Dus ik heb gewoon zo’n vakje rood gekleurd en ben daarna naar huis gegaan. Het survivalboek dat op het nachtkastje van mijn vriend ligt, heb ik rustig laten liggen, mijn wandelschoenen staan nog steeds onder mijn bed sinds de laatste wandeling, waar ze altijd staan (ik heb namelijk geen stinkvoeten) en ik ga eens rustig verder met leven, met werken en TV-kijken. Eerst nog even een kopje thee zetten.

Ik loop naar de keuken en draai de kraan open. Niets. Geen water.

Ik draai de kraan dicht.

Ik ben gewoon gek, of die kraan is kapot…

Kraan open… Er komt niets, nog steeds geen water… SCHOK. Ik heb net nog gezegd tegen mijn vriend dat ie geen ladingen water in moet slaan omdat ik het allemaal maar onzin vind… Had ik dat misschien beter niet kunnen zeggen? Wat is er aan de hand? Is het nu begonnen? Och, mens, denk toch eens normaal, zeg ik tegen mezelf en ik loop naar de voordeur.

Een seconde later bel ik aan bij mijn buurvrouw. “Heb jij ook geen water?” Zij heeft ook geen water. Ze heeft ook al gebeld met BrabantWater en er is een calamiteit. We zullen tot 24:00 zonder water zitten. Calamiteit, zegt ze, wat voor calamiteit? Mens, doe toch een rustig, ga naar binnen en zet een kop koffie, dat kan je wel gebruiken!

Met een kopje cappuccino in mijn handen val ik op de bank. Gelukkig zat er nog water in het koffiezetapparaat. Ik zet de TV aan, reclame op Ned 1… Een BN-er wordt uit zijn bed geschoten met een super soaker door een andere BN-er. “Dit is leuk!” Roept ie. Waar gaat dit over? De BN-er in bed heeft ook een super soaker en soakt op zijn beurt de ander nat… “Weet je wat pas leuk is…” beiden zijn nat en rennen de kamer uit. Een dolle boel.

Voor meer informatie wordt je doorverwezen naar www.kraanwater.nu.

The Ninth Gate

Wednesday, June 17th, 2009

Heb ik dus al meer dan een maand geleden een film opgenomen van TV maar nog steeds niet ernaar gekeken. Waarom neem ik hem dan op? Ik neem hem op omdat het met de “duivel” te maken heeft en ik kijk hem vervolgens niet omdat er “thriller” bij staat, en ja, ik heb geen zin om een nacht wakker te liggen. Ook de regisseur maakt mij huiverig: Mr. Polanski… je weet nooit wat die uithaalt.

Maar ik zat op de bank en ik had niets te doen en ik verveelde me en ik keek naar al die dvdtjes met hun etiketjes en er zat niets bij, behalve dan deze: The Ninth Gate. Nou ja, dan maar die. Omdat het midden op de dag was, en erg zonnig buiten (een gewoon mens vraagt zich nu af waarom ik dan binnen blijf zitten, daar ga ik geen antwoord op geven) was ik niet zo bang voor het woordje “thriller”, ik hoefde voorlopig nog niet naar bed, laat staan te slapen…

Dus hoppa, schijfje erin, draaien maar, bliep bliep play…

Wow. Das toch wel een mooie en intrigerende film. Maar wel vreemd. Ik kan zeggen dat ik niet zo goed wist wat ik er nou van vond… Ik heb weleens een film gezien die echt nergens over ging, dat was hier niet aan de orde. Ik heb ook weleens films gezien die ergens over gingen maar je kon het gewoon niet volgen, dat was hier ook niet aan de orde… Het is meer een puzzel. En laat de film nu net gaan over een puzzel. Tja, het is niet toevallig! Die Mr. Polanski wist zeker waar hij mee bezig was. (Niet zo gek natuurlijk, hij heeft er ook nogal wat naam mee gemaakt.)

Irritant is bovendien dat je pas te laat in de gaten hebt dat de film zelf ook een puzzel is. EN NU MOET IK HEM DUS NOG EEN KEER HELEMAAL KIJKEN OM MEE TE KUNNEN PUZZELEN! Heel irritant. Waarschijnlijk ook weer de bedoeling. Maar bij deze: je bent gewaarschuwd, puzzel mee, anders krijg je er spijt van. De film duurt 2 uur, dus ik zou het meteen goed aanpakken als ik jou was. Anders moet je nog een keer…

Maar dat einde, ow, dat einde… ken je die Duitse p o r n o g r a f i e uit de jaren 80? Dat. Maar dan met een duivels tintje. Ik heb volgens mij gister een half uur door zitten zagen over hoe “cheezy” dat einde wel is, tè erg… Wellicht ook de bedoeling van Polanski? Ik weet het niet… Ken je de s e k s scène uit the matrix? Nou zoiets. Compleet misplaatst. Behalve dan dat het over de duivel gaat, en ja, in een film over de duivel mag dit onmisbare onderdeel natuurlijk niet ontbreken. Maar maak het dan in godsnaam niet zo cheezy! Misschien is dàt het wel, God had er niets mee van doen.

Allemaal gaan kijken nu.

The ninth gate op IMDB:

http://www.imdb.com/title/tt0142688/

Tranen in mijn ogen dankzij Boyle

Thursday, April 16th, 2009

Boyle wordt de nieuwe Paul Potts genoemd. Ik kan me daar niet in vinden. Boyle is anders. Anders omdat ze me niet aan het huilen maakt met haar stemgeluid, maar met wat ze doet met het stemgeluid. Potts had een goede stem en kon goed zingen. Boyle is een fantastische vrouw en geeft haar ziel aan een publiek dat haar in eerste instantie stenigt met dodelijke blikken van miskenning. Boyle staat naakt voor een hard, keihard, publiek. Ze wordt afgemaakt… En wat doet ze? Ze zingt. Ze zingt zoals ze misschien nog nooit heeft gezongen. Ze zingt niet alleen, ze raakt. Ze geeft…

Ik vind Boyle een prachtmens. Een stevig karakter en volgens mij een goed mens! Een gouden hart en dat klinkt door in haar gouden stem.

Iedereen die ooit veroordelend en miskennend is geweest naar een ander voelt hoe fout hij zat, het doet er niet toe wanneer je zo was, iedereen kent van dat soort momenten… Maar als je Boyle ziet dan krijg je spijt. Want hoe kunnen we, hoe kunnen we een ander zo kleineren, zo’n pijn doen, terwijl we eigenlijk zo blind zijn?

Boyle bewijst maar weer eens dat mensen mafketels zijn, die wakker moeten worden. Mij heeft ze in ieder geval gewekt. Ik kon er zelfs letterlijk niet meer van slapen!

http://www.youtube.com/watch?v=wnmbJzH93NU