Archive for June, 2010

Je leeft maar één keer…

Monday, June 28th, 2010

Gisteren zei iemand tegen me: “Je leeft maar één keer.”

De aanleiding voor die opmerking was duizend in een dozijn. Iedereen heeft momenten dat ie denkt, waar ben ik aan begonnen? Of momenten waarop je je afvraagt of je wel op je plek zit… Of je wel datgene doet wat jou gelukkig maakt… Nou ja, als je daar dan iets over zegt tegen iemand die 20 jaar ouder is dan jij, dan krijg je vaak iets terug dat lijkt op “Je leeft maar één keer.”

Maar volgens mij leef ik helemaal niet MAAR EEN KEER. Dat is dan toevallig hoe ik het zie en voel en ik zal me niet uitlaten over jouw situatie, wie weet leef jij, lezer, maar één keer, maar ik geloof dat ik heel vaak leef! En dan bedoel ik natuurlijk niet dat ik me vaak  “levendig voel”… nee, dat is te makkelijk… ik bedoel dat ik denk dat ik letterlijk vaker doodga en geboren wordt dan maar één keer.

Stel nu dat ik echt geloofde dat ik maar één keer zou leven… Dan zou ik vanzelf mijn leven heel anders in gaan richten, en dat is waarschijnlijk waarom mensen vaak zeggen: “Je leeft maar één keer.” Ik zou allerlei dingen doen die ik geweldig vond, het zou me niets kunnen schelen of ik me aan normen of waarden zou houden, ik zou enkel en alleen egocentrisch en egoïstisch functioneren en ik zou manipuleren en liegen om te zorgen dat ik zo snel mogelijk en zoveel mogelijk zou krijgen wat ik hebben wilde…

Het leven zou zeer zeker anders zijn, ook voor de mensen om me heen. Misschien moet die persoon die zegt “Je leeft maar één keer.” nog eens goed nadenken over het gevolg van zijn woorden… Misschien kan hij mij, en alle andere mensen op de wereld, beter in de waan laten dat we vaker leven… Dan leeft de wereld langer.

Jan Jupiter

Monday, June 28th, 2010

Een week geleden kreeg ik op internet ineens een boodschap (op een politiek forum) van een Italiaan die in het Nederlands Jan Jupiter had geheten. De man in kwestie kende ik niet, nog steeds niet, maar omdat hij een Italiaan was, en ik van Italiaans houd, was ik nieuwsgierig. Hij tipte ons (mij en de leden van dat politieke forum) dat de wereld zou vergaan. In augustus dit jaar, zo kondigde hij aan, zou wereldoorlog III beginnen. Dit zou gepaard gaan met atoombommen. Tja, kan. Dacht ik toen. Het kan.

En dan?

Meteen barstte de discussie los, in al zijn humoristische hevigheid… Een eerste vroeg of dit grappig bedoeld was, en of de beheerders het anders wilden verwijderen? Een beheerder meldde dat hij “dan” op vakantie was. Ik was er snel bij: ALS DIT ZO IS, DAN MOETEN WE NU DE PLANEET AARDE VERLATEN!!! En toen ging het allemaal heel snel. Iemand bood aan om een vliegende schotel te bouwen. Mijn vraag was direct: “Komen ze ons dan niet halen?” Dezelfde persoon als van de vliegende schotels zou zijn buddies op Mars wel even contacteren… En iemand anders bood al kaartjes aan voor de rit de ruimte in… Er stond geen prijs bij. Een man wilde een schuilkelder maken, nu er nog tijd was… Ik vertelde hem voorzichtig dat hij daarmee een beetje te laat was, de leveranciers zitten volgeboekt tot 2012. Samen keken we naar de mogelijkheden, alhoewel we er geen van allen aan toe waren, één persoon zei zelfs: “Dat gebeurt toch pas in 2012? Waarom zeggen ze het niet even als ze plannen wijzigen?” Een jongen genaamd Mohammed zei: “En ik me maar druk maken om die kopvoddentax…”

Niemand vroeg zich af hoe Jan Jupiter nu wist wat er te gebeuren stond… Maar Jan Jupiter voelde de behoefte zijn openbaring zelf te verklaren, gelukkig. Het had alles te maken met het getal 666. Ah, nou snappen we het. Dat verklaart alles. Alle leden van het politieke forum zijn aan het rekenen geslagen en elke uitkomst van 666 hebben we met elkaar besproken. Vanuit de geboortedata van de leden bleek dat er een significant groot deel van de bezoekers van het forum banden had met de duivel. Dat had ik altijd al gedacht, we hebben het hier natuurlijk wel over politiek. Het feit dat deze leden daar zelf over konden lachen maakt ze misschien nog wel gevaarlijker! Een vrouw schrok toen bleek dat haar kind de duivel zelve was, maar ik bleef hangen in het vraagstuk wat het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima nu inhield, met al die tweeën…

Wikipedia zegt in ieder geval het volgende: Het getal twee, weergegeven door het enkele cijfer 2, is het getal dat direct na één komt en direct voor drie. Dat klopt.

Een andere pagina vertelt het volgende: “2. Dit is over het algemeen een negatief cijfer. In de oude Griekse cultuur dacht men dat de oneven getallen mannelijk en dus goed en de even getallen vrouwelijk en slecht waren. De 2 was dus het begin van al het slechte. Vaak is het een symbool voor de dood of van het kwaad in het algemeen. Dit is ook het cijfer van het dualisme (yin / yang) waarbij het gaat om twee dingen die bij elkaar horen zoals de man en vrouw en hemel en aarde, dag en nacht, goed en slecht, wit en zwart, arm en rijk, water en vuur. (bron: http://www.heinpragt.com/symbols/getallen1.php)

Vreemd genoeg maakte deze uitleg mij een hele hoop duidelijk. Getallensymboliek vanuit Italië is even schadelijk als getallensymboliek uit Griekenland. Die conclusie was makkelijk. Maar ook vooral hoe het Westen er zwart/wit gedachten op nahoudt met een oordelende blik, en hoe het Oosten hierin het oordeel achterwege laat. Het intrigeerde me, dus zocht ik verder. In China betekent het getal 666 “vloeiend”. Dit omdat het getal 6 “stroom” betekent (liu 流) en hoe meer iets stroomt, hoe vloeiender het gaat.

Jan Jupiter mag dan dus qua afkomst uit het land van de kerk en de zogenaamde wijsheid komen, de bakermat van onze cultuur, de oorsprong van het Westen… Ik luister toch liever naar het Oosten in deze. Maar misschien vergaat in augustus wel alleen het Westen, en blijft het Oosten bestaan… Ik zal het eens gaan bespreken op het politieke forum!

Wie niet horen wil…

Wednesday, June 9th, 2010

Een dik uur geleden was ik aan het surfen op het wereldwijde web. Aangedreven door vermoedens, voorgevoelens, ja, misschien zelfs wel door angsten, die ik deel met een groot deel van de wereld… Waar gaat dat heen met onze wereld? NASA zegt dat we nergens heen gaan.

Maar Nederland gaat wel ergens heen…

Vandaag gaan we namelijk met z’n allen naar de stembus om een vakje rood te kleuren, dus al eerder vandaag zat ik op het wereldwijde web uit te zoeken welke partij het beste aansluit bij mijn ideologie… Ach, iedereen weet dat ik in ieder geval naar links zal gaan en dat is niet eens zo belangrijk. Maar het houdt me bezig. Vandaag kleur ik een vakje rood, en morgen krijg ik de gevolgen op een presenteerblaadje! Maar welke gevolgen zijn dat?

Met alle berekeningen van het centraal planbureau weet je nog steeds niet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar… En de kamer, onze politiek, weet ook niet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar. NIEMAND weet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar… Ik heb van die nachten dat ik bezweet wakker word uit een onrustige droom waarin de ene ramp op de andere volgt… De zon die op de aarde stort en door de straten van een mooie stad in Noord-Brabant rolt… Maar ook meer gangbare zaken zoals vuurstormen, orkanen, overstromingen en aardbevingen… Ach, het is maar waar je je druk om maakt! Toch? Ik ga niet survivallen voor er iets te survivallen valt! Wat een onzin! Hoe dan ook, ik heb er geen DROL aan om over dit soort zaken te dromen… Mijn conclusie is: Het menselijk brein kan prachtige koppelingen leggen die misschien voor 100% waar zijn, maar of ze ooit werkelijkheid zullen worden? NIEMAND weet hoe het met de wereld zal gaan de komende vier jaar, ik dus ook niet.

Dus ik heb gewoon zo’n vakje rood gekleurd en ben daarna naar huis gegaan. Het survivalboek dat op het nachtkastje van mijn vriend ligt, heb ik rustig laten liggen, mijn wandelschoenen staan nog steeds onder mijn bed sinds de laatste wandeling, waar ze altijd staan (ik heb namelijk geen stinkvoeten) en ik ga eens rustig verder met leven, met werken en TV-kijken. Eerst nog even een kopje thee zetten.

Ik loop naar de keuken en draai de kraan open. Niets. Geen water.

Ik draai de kraan dicht.

Ik ben gewoon gek, of die kraan is kapot…

Kraan open… Er komt niets, nog steeds geen water… SCHOK. Ik heb net nog gezegd tegen mijn vriend dat ie geen ladingen water in moet slaan omdat ik het allemaal maar onzin vind… Had ik dat misschien beter niet kunnen zeggen? Wat is er aan de hand? Is het nu begonnen? Och, mens, denk toch eens normaal, zeg ik tegen mezelf en ik loop naar de voordeur.

Een seconde later bel ik aan bij mijn buurvrouw. “Heb jij ook geen water?” Zij heeft ook geen water. Ze heeft ook al gebeld met BrabantWater en er is een calamiteit. We zullen tot 24:00 zonder water zitten. Calamiteit, zegt ze, wat voor calamiteit? Mens, doe toch een rustig, ga naar binnen en zet een kop koffie, dat kan je wel gebruiken!

Met een kopje cappuccino in mijn handen val ik op de bank. Gelukkig zat er nog water in het koffiezetapparaat. Ik zet de TV aan, reclame op Ned 1… Een BN-er wordt uit zijn bed geschoten met een super soaker door een andere BN-er. “Dit is leuk!” Roept ie. Waar gaat dit over? De BN-er in bed heeft ook een super soaker en soakt op zijn beurt de ander nat… “Weet je wat pas leuk is…” beiden zijn nat en rennen de kamer uit. Een dolle boel.

Voor meer informatie wordt je doorverwezen naar www.kraanwater.nu.