The Ninth Gate

Heb ik dus al meer dan een maand geleden een film opgenomen van TV maar nog steeds niet ernaar gekeken. Waarom neem ik hem dan op? Ik neem hem op omdat het met de “duivel” te maken heeft en ik kijk hem vervolgens niet omdat er “thriller” bij staat, en ja, ik heb geen zin om een nacht wakker te liggen. Ook de regisseur maakt mij huiverig: Mr. Polanski… je weet nooit wat die uithaalt.

Maar ik zat op de bank en ik had niets te doen en ik verveelde me en ik keek naar al die dvdtjes met hun etiketjes en er zat niets bij, behalve dan deze: The Ninth Gate. Nou ja, dan maar die. Omdat het midden op de dag was, en erg zonnig buiten (een gewoon mens vraagt zich nu af waarom ik dan binnen blijf zitten, daar ga ik geen antwoord op geven) was ik niet zo bang voor het woordje “thriller”, ik hoefde voorlopig nog niet naar bed, laat staan te slapen…

Dus hoppa, schijfje erin, draaien maar, bliep bliep play…

Wow. Das toch wel een mooie en intrigerende film. Maar wel vreemd. Ik kan zeggen dat ik niet zo goed wist wat ik er nou van vond… Ik heb weleens een film gezien die echt nergens over ging, dat was hier niet aan de orde. Ik heb ook weleens films gezien die ergens over gingen maar je kon het gewoon niet volgen, dat was hier ook niet aan de orde… Het is meer een puzzel. En laat de film nu net gaan over een puzzel. Tja, het is niet toevallig! Die Mr. Polanski wist zeker waar hij mee bezig was. (Niet zo gek natuurlijk, hij heeft er ook nogal wat naam mee gemaakt.)

Irritant is bovendien dat je pas te laat in de gaten hebt dat de film zelf ook een puzzel is. EN NU MOET IK HEM DUS NOG EEN KEER HELEMAAL KIJKEN OM MEE TE KUNNEN PUZZELEN! Heel irritant. Waarschijnlijk ook weer de bedoeling. Maar bij deze: je bent gewaarschuwd, puzzel mee, anders krijg je er spijt van. De film duurt 2 uur, dus ik zou het meteen goed aanpakken als ik jou was. Anders moet je nog een keer…

Maar dat einde, ow, dat einde… ken je die Duitse p o r n o g r a f i e uit de jaren 80? Dat. Maar dan met een duivels tintje. Ik heb volgens mij gister een half uur door zitten zagen over hoe “cheezy” dat einde wel is, tè erg… Wellicht ook de bedoeling van Polanski? Ik weet het niet… Ken je de s e k s scène uit the matrix? Nou zoiets. Compleet misplaatst. Behalve dan dat het over de duivel gaat, en ja, in een film over de duivel mag dit onmisbare onderdeel natuurlijk niet ontbreken. Maar maak het dan in godsnaam niet zo cheezy! Misschien is dàt het wel, God had er niets mee van doen.

Allemaal gaan kijken nu.

The ninth gate op IMDB:

http://www.imdb.com/title/tt0142688/

One Response to “The Ninth Gate”

  1. Paul Says:

    Ik vond het een matige film… heb betere films gezien over de duivel. Maar het idee vond ik wel leuk gevonden. En dat de vrouwelijk hoofdrolspeelster aan het einde de hoer van Babylon was…
    Althans zo zag het eruit. Kan het mis hebben maar ik ken de verhalen uit de bijbel aardig. Vond ik een leuke verassing want dan heb je zo’n gevoel van wie heeft nu wie bedonderd…

Leave a Reply