Jan Jupiter

Een week geleden kreeg ik op internet ineens een boodschap (op een politiek forum) van een Italiaan die in het Nederlands Jan Jupiter had geheten. De man in kwestie kende ik niet, nog steeds niet, maar omdat hij een Italiaan was, en ik van Italiaans houd, was ik nieuwsgierig. Hij tipte ons (mij en de leden van dat politieke forum) dat de wereld zou vergaan. In augustus dit jaar, zo kondigde hij aan, zou wereldoorlog III beginnen. Dit zou gepaard gaan met atoombommen. Tja, kan. Dacht ik toen. Het kan.

En dan?

Meteen barstte de discussie los, in al zijn humoristische hevigheid… Een eerste vroeg of dit grappig bedoeld was, en of de beheerders het anders wilden verwijderen? Een beheerder meldde dat hij “dan” op vakantie was. Ik was er snel bij: ALS DIT ZO IS, DAN MOETEN WE NU DE PLANEET AARDE VERLATEN!!! En toen ging het allemaal heel snel. Iemand bood aan om een vliegende schotel te bouwen. Mijn vraag was direct: “Komen ze ons dan niet halen?” Dezelfde persoon als van de vliegende schotels zou zijn buddies op Mars wel even contacteren… En iemand anders bood al kaartjes aan voor de rit de ruimte in… Er stond geen prijs bij. Een man wilde een schuilkelder maken, nu er nog tijd was… Ik vertelde hem voorzichtig dat hij daarmee een beetje te laat was, de leveranciers zitten volgeboekt tot 2012. Samen keken we naar de mogelijkheden, alhoewel we er geen van allen aan toe waren, één persoon zei zelfs: “Dat gebeurt toch pas in 2012? Waarom zeggen ze het niet even als ze plannen wijzigen?” Een jongen genaamd Mohammed zei: “En ik me maar druk maken om die kopvoddentax…”

Niemand vroeg zich af hoe Jan Jupiter nu wist wat er te gebeuren stond… Maar Jan Jupiter voelde de behoefte zijn openbaring zelf te verklaren, gelukkig. Het had alles te maken met het getal 666. Ah, nou snappen we het. Dat verklaart alles. Alle leden van het politieke forum zijn aan het rekenen geslagen en elke uitkomst van 666 hebben we met elkaar besproken. Vanuit de geboortedata van de leden bleek dat er een significant groot deel van de bezoekers van het forum banden had met de duivel. Dat had ik altijd al gedacht, we hebben het hier natuurlijk wel over politiek. Het feit dat deze leden daar zelf over konden lachen maakt ze misschien nog wel gevaarlijker! Een vrouw schrok toen bleek dat haar kind de duivel zelve was, maar ik bleef hangen in het vraagstuk wat het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima nu inhield, met al die tweeën…

Wikipedia zegt in ieder geval het volgende: Het getal twee, weergegeven door het enkele cijfer 2, is het getal dat direct na één komt en direct voor drie. Dat klopt.

Een andere pagina vertelt het volgende: “2. Dit is over het algemeen een negatief cijfer. In de oude Griekse cultuur dacht men dat de oneven getallen mannelijk en dus goed en de even getallen vrouwelijk en slecht waren. De 2 was dus het begin van al het slechte. Vaak is het een symbool voor de dood of van het kwaad in het algemeen. Dit is ook het cijfer van het dualisme (yin / yang) waarbij het gaat om twee dingen die bij elkaar horen zoals de man en vrouw en hemel en aarde, dag en nacht, goed en slecht, wit en zwart, arm en rijk, water en vuur. (bron: http://www.heinpragt.com/symbols/getallen1.php)

Vreemd genoeg maakte deze uitleg mij een hele hoop duidelijk. Getallensymboliek vanuit Italië is even schadelijk als getallensymboliek uit Griekenland. Die conclusie was makkelijk. Maar ook vooral hoe het Westen er zwart/wit gedachten op nahoudt met een oordelende blik, en hoe het Oosten hierin het oordeel achterwege laat. Het intrigeerde me, dus zocht ik verder. In China betekent het getal 666 “vloeiend”. Dit omdat het getal 6 “stroom” betekent (liu 流) en hoe meer iets stroomt, hoe vloeiender het gaat.

Jan Jupiter mag dan dus qua afkomst uit het land van de kerk en de zogenaamde wijsheid komen, de bakermat van onze cultuur, de oorsprong van het Westen… Ik luister toch liever naar het Oosten in deze. Maar misschien vergaat in augustus wel alleen het Westen, en blijft het Oosten bestaan… Ik zal het eens gaan bespreken op het politieke forum!

2 Responses to “Jan Jupiter”

  1. marianne Says:

    Hihihihi…. erg leuk om te lezen!

  2. Djamila Says:

    Nou, we zien het wel in augustus hè! Dat ticket naar Mars heb ik in ieder geval voor de zekerheid even geboekt 🙂

Leave a Reply