Je leeft maar één keer…

Gisteren zei iemand tegen me: “Je leeft maar één keer.”

De aanleiding voor die opmerking was duizend in een dozijn. Iedereen heeft momenten dat ie denkt, waar ben ik aan begonnen? Of momenten waarop je je afvraagt of je wel op je plek zit… Of je wel datgene doet wat jou gelukkig maakt… Nou ja, als je daar dan iets over zegt tegen iemand die 20 jaar ouder is dan jij, dan krijg je vaak iets terug dat lijkt op “Je leeft maar één keer.”

Maar volgens mij leef ik helemaal niet MAAR EEN KEER. Dat is dan toevallig hoe ik het zie en voel en ik zal me niet uitlaten over jouw situatie, wie weet leef jij, lezer, maar één keer, maar ik geloof dat ik heel vaak leef! En dan bedoel ik natuurlijk niet dat ik me vaak  “levendig voel”… nee, dat is te makkelijk… ik bedoel dat ik denk dat ik letterlijk vaker doodga en geboren wordt dan maar één keer.

Stel nu dat ik echt geloofde dat ik maar één keer zou leven… Dan zou ik vanzelf mijn leven heel anders in gaan richten, en dat is waarschijnlijk waarom mensen vaak zeggen: “Je leeft maar één keer.” Ik zou allerlei dingen doen die ik geweldig vond, het zou me niets kunnen schelen of ik me aan normen of waarden zou houden, ik zou enkel en alleen egocentrisch en egoïstisch functioneren en ik zou manipuleren en liegen om te zorgen dat ik zo snel mogelijk en zoveel mogelijk zou krijgen wat ik hebben wilde…

Het leven zou zeer zeker anders zijn, ook voor de mensen om me heen. Misschien moet die persoon die zegt “Je leeft maar één keer.” nog eens goed nadenken over het gevolg van zijn woorden… Misschien kan hij mij, en alle andere mensen op de wereld, beter in de waan laten dat we vaker leven… Dan leeft de wereld langer.

6 Responses to “Je leeft maar één keer…”

 1. marianne Says:

  En sommige mensen die zeggen dat ze ‘ maar 1 keer leven ‘ , wensen anderen op een verjaardag ‘ many happy returns ‘ toe…. het zit raar in elkaar
  Ik leef graag vaak en veel en kom weer terug etc, veel zinvoller 🙂

 2. Ster Zoeker Says:

  Hoi Esther

  Mijn complimentje voor deze leuke en interessante blog pagina. Jij hebt schrijvers talent! Ik ben dan ook een regelmatige bezoeker van je blog pagina!

  Met vriendelijke groet,

  Sterzoeker

 3. Djamila Says:

  Het is ook vaak het ego wat in de weg zit bij mensen. Het ego wil alleen maar overleven. Je daarvan losmaken en bewust worden is leren leven en jezelf ontwikkelen.

 4. Greet de Jongh Says:

  Het leven is veel te leuk om maar ene keer te leven, alleen daarom al is het onwaarschijnlijk dat we maar een keer leven en als het leven niet leuk is, zou het leuk zijn als we het nog een keer over mogen doen!

 5. admin Says:

  Super om reacties te krijgen van onbekenden, dat maakt me helemaal vrolijk!

  Dankjewel!

  Groetjes,

  Esther

 6. admin Says:

  Mee eens, ik begin er ook steeds meer lol in te krijgen op deez aard… 😉

Leave a Reply